Mentalt maratonlopp

Coronaviruset skakar nu om hela vår tillvaro. Ovissheten skapar otrygghet, och vår tillit sätts på prov när ingen kan ge oss svaren vi vill ha. När det händer är det lätt att känna sig känslomässigt vilsen, och bli mentalt handlingsförlamad. Det är viktigt att komma ihåg att människan har en oerhörd förmåga att klara av svåra perioder, och sedan komma tillbaka ännu starkare. Just nu befinner vi oss i början av ett mentalt maratonlopp, och tillsammans kommer vi att ta oss igenom coronakrisen. Första steget för att orka hela vägen är att göra slut med vårt inre monster som ältar, och skapar känslomässig oreda.

Håll dig uppdaterad om vad som händer via officiella kanaler, och gör det på i förväg bestämda tider. Däremellan är det viktigt att fortsätta att leva som tidigare. Majoriteten av oss är friska, och vi arbetar även om många nu gör det hemifrån. Det är ok att vara rädd, ingen är oberörd av situationens allvar. Tvärtom. Däremot ska vi akta oss för att sprida falsk information, och kräva känslostyrda beslut som i slutändan kan skapa nya problem. Det skapar onödig panik, och hjälper ingen.

Respektera din rädsla, och var samtidigt uppmärksam så att den inte börjar styra din vardag. Då kommer det bli det psykiskt, känslomässigt och även fysiskt jobbigt. Bryt istället den negativa spiralen på ett tidigt stadium genom att göra något annat, t ex hjälpa dina äldre grannar att handla. Gå en promenad, ring en vän eller se en rolig film. Skratt är en förlösande må bra kraft som hjälper dig bryta rädslans makt, och minska dess negativa inflytande. Leta medvetet efter positiva nyheter, och dela dem på sociala medier. Allt är inte nattsvart även om det kan tyckas så just nu. Nu är det läge att ta hand om varandra, och lita på att vi tillsammans kommer att klara coronakrisen. Enkla tips som gör skillnad. Var rädd om dig! Marianne Pettersson Mental Tränare & Coach

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s