Arbeta hemifrån

Arbeta, eller studera hemifrån förutsätter både disciplin, och bra rutiner.  Även vi som är vana att delvis jobba på distans behöver nu ställa om, och skapa nya vanor när det inte längre är på deltid. Utan ordning blir det lätt kaos, och det hör inte hemma på en arbetsplats. Fortsätt ha samma morgonrutiner som du normalt har. Det vill säga; gå inte direkt från sängen till ditt arbete bara för att du arbetar hemifrån.

Gå en snabb promenad på morgonen som om du faktiskt ska gå till jobbet. Skapa en arbetsyta, och strukturera arbetsdagen precis som om du vore på jobbet. Det gäller även fika, mikropauser och lunch. Ha täta kontakter både med dina kollegor, fortsätt att dricka kaffe ihop via videosamtal, likaså med din chef. Ha möten som vanligt. Kom ihåg att viktig information kan ”försvinna” bland all e-post. Skicka alltid ett sms om något måste läsas, och åtgärdas omedelbart. Nya rutiner om hur ni kommunicerar ska självfallet redan vara på plats.

Om ni är flera familjemedlemmar som arbetar/studerar hemifrån är det viktigt att både strukturera upp tider, och utrymme tillsammans. Familjegräl får vänta tills efter arbetstid. Söndagar är för många en dag att laga matlådor, stryka kläder och förbereda sig mentalt för sin arbetsvecka. Håll fast även vid dessa rutiner nu. En sista sak: kolla i förväg vad som eventuellt syns i din bakgrund vid videosamtal. Annars kan det lätt bli pinsamt för alla inblandade. Enkla tips som gör skillnad. Lycka till på din nya arbetsplats! Marianne Pettersson Mental Tränare & Coach

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s